Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagyfeszültségű transzformátor

 

Figyelem a nagyfeszültségű transzformátor értelem szerűen nagy feszültséget generál több mint 25000voltot ezért ne érjünk hozzá nem kapunk halálos áramütést de az erre érzékenyek akár bele is halhatnak !

Ilyen transzformátor gyerke játék beszerezni csak egy Képcsöves TV-t vagy monitort kell szerezni ami így néz ki :
 

2012-02-24-16.33.55.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek a transzformátorok képesek a beépített feszültség sokszorozónak köszönhetően 25000voltot leadni méghozzá egyenáramban. Ezeket a "játékszereket" egy egyszerű kapcsolással életre lehet kelteni !

íme: 

transzformer1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolás elég egyszerű a tekercs és az ellenállás egy R-L kört épít fel a tekercslést egy kicsi trükkel kell megoldani  a ferritmagra tekerjünk fel 3 menetet 0.5 vagy 1mm áttmérőjű zománcozott rézhuzalból ez lesz a "visszacsatoló" tekercs ami a tranzisztor bázisára és a két ellenállás közé megy. a másik tekercs ugyan ezzel az anyagvastagsággal 5menet ami a +tápra és a tranzisztor kollektorára megy. Ha a transzformátor nem működne akkor a visszacsatoló tekercs kivezetéseit cseréljük fel.

Vagy itt egy másik kapcsolás:

transzformer2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a kapcsolás egyszerűen működik egy NE555 időzítő IC állít elő kb 15-30KHz-es négyszög jelet amit a fet Gate lábára kapcsolunk ez a ferkvencia a 2.2nF kondenzárot vagy a 10KΩ ellenállásal változtatható. A ferritmagra tekerjünk fel KB. 20-30 menetet.

Argon töltésű izzó gerjesztés közben:

dsc02984.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy kis ívhúzás kb 2.5-4cm szikrák :D

dsc02979.jpg