Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Röntgen Sugárzás Otthon

 

FIGYELEM ! A szerelés során komoly áramütést lehet szenvedni ! Továbbá vigyázzunk a épített készülék áram alá helyezve Röntgen sugárzást hoz létre amely komoly sugármérgezést okoz ! Csak saját felelösségre vágj a megépítésébe !

Röntgen sugárzás úgy jön létre hogy egy üveg csőben vákumot hozunk létre a csőben elhelyezünk egy 45 fokban megdöntött elektródát továbbá elhelyezünk a csőben egy fűtést. Elkezdjük a csövet felfűteni a fűtőszál felszínén így elektronok kezdenek kilépni ( Termoemisszió ). A fűtés egyik kapcsára rákötjük a Nagyfeszültségű transzformátor negatív pólusát így a fűtőszál negatív töltésű lesz ami mégjobban taszítja a negatív töltésű elektronokat. A 45fokban döntött elektródára rákapcsoljuk a pozítív 25Kv-ot ami magához vonza az elektronokat. Az elektronok ide olyan hihetetlen nagy sebeséggel csapódnak be hogy a lelassulásuk következtében Röntgensugárzást bocsájtanak ki.

Itt egy sematikus ábra :

xraysema.jpg

 

 

 

 

 

 

Egyszerű megoldás van a házi nagyfeszültég előállítására vamihez szerezzünk be egy régi egyenirányító csődiodát.

 

xray-sema.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Röntgen sugárzás ellenörzéasére Két féle lehetődég van :

-Geiger Müller számláló
működése egyszerű egy fémcső ami hermetikusan le van zárva ez a katód a belsejében van egy fémpálca (wolfram) ami a cső anódja. Cső belseje kétféle gázzal van töltve egyik az alapgáz ( Argon,Neon,Hélium ) a másik pedig egy kioltógáz. Kioltógáz szerepe hogy megállítsa a csőben az ionizácikor létrejövő lavina hatást. A kioltó gáz lehet szerves(alkohol) ennek kb 1200-1600volt szökséges vagy lehet szervetlen (KLOR,Bróm) ezeknek elég 300-600 volt feszülség. ezek a csövek képesek a Alfa,Béta,Gamma,Röntgen sugárzást mérni. Dióhélyban ennyit a működéséröl.

-Szilicium dioda detektor
ezek a diódák úgynevezett PIN diódák amik a sugárzás beérkezésekor egy lavinahatást indítanak meg 

jellegg.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

erre van egy egyszerű gyorsan utánépíthető kapcsolás

xraydetectrokapcs.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül egy sematikus ábra hogy hogyan lehetne Fotózni Röntgen sugárzással:

rtg-foto.jpg